Életmód – csikung

Maga a szó az életenergia, azaz belső energiánk művelését jelenti. A csikungnak Kínában több ezer éves hagyománya van. Magyarországon az utóbbi évtizedekben kezdett elterjedni, eleinte csak könyvekben olvashattunk róla, de mára már több hiteles kínai nagymester és azok tanítványai is tanítanak az országban. A csikung gyakorlatok elsajátítása könyvekből nem lehetséges, mivel a tanítás folyamán a tanítvány nem csak lexikális tudást kap, hanem energiát (csit) és az ahhoz kapcsolódó információt.

A csikung alapszinten való művelésének a célja a test és a lélek energiáinak harmonizálása, és a testi-lelki-szellemi harmónia elősegítése. A hosszú idő alatt több ezer irányzat alakultak ki, melyeknek céljai is mások voltak. Bizonyos csikung iskolák a szellemi fejlődést tartották fontosnak és azt, hogy megértsék, hogy mi az élet. A csikung magas szintű gyakorlásával olyan eredményeket érhetünk el, ami az átlagemberek számára lehetetlen, illetve csodaszámba menne. Más csikung iskolák a testi teljesítőképesség határait olyannyira kitolták, hogy legyőzhetetlen harcosokká váltak. Az egészséget előtérbe helyező iskolák mesterei elismert gyógyítók voltak, és gyakran százéves kor fölött is kiváló egészségnek és szellemi frissességnek örvendtek.

Csikung-vilaga-alternativ-gyogymod-qigong-terapia-qiA csikung gyakorlatokat tekintve megkülönböztethetünk statikus, dinamikus jellegűeket, de minden gyakorlat a jin-jang elv és az öt elem elve alapján működik. Fontos megjegyeznünk, hogy a csikung gyakorlása nem a hitre épül, a gyakorlatok közben érzékelhető jelenségek a természeti törvényeknek megfelelően zajlanak le a tudattól függetlenül.

A csikung gyakorlatok egyik fő célja a testünk energetizálása és az energiapályák akadálymentessé tétele. Egész testünket behálózzák a szabad szemmel nem látható energiavonalak, melyeket más néven meridiánoknak nevezünk.  Ha ezek a meridiánok blokkoltak, akkor a test bizonyos részein energiatöbblet, még más részeken hiány, azaz pangás alakul ki. Ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, akkor előbb-utóbb testi betegségek alakulhatnak ki. A betegségeink nagy részének okozói ezek az energiablokkok, amik általában érzelmi traumák, félelmek és stressz miatt alakulnak ki. A csikung gyakorlatok rendszeres végzésével ezek a blokkok megszüntethetők, és az energiaáramlás újra normalizálódik. Ez érzelmi szinten egyfajta felszabadulást jelent saját gátlásaink és korlátaink alól, ami csodálatos szabadságérzéssel tölti el az embert.

Az egyik legismertebb gyakorlat a csikungban a fa állás, ami szinte minden csikung irányzatban megtalálható és megtanulható. A gyakorlás közben feloldódnak blokkjaink, ami egyénenként más és más úton történik. Van, amikor gyakorlás közben mozogni, remegni kezd testünk. Ezeknek a mozgásoknak a segítségével a testünk elősegíti az energiaáramlást bizonyos blokkolt területeken addig, amíg azok meg nem szűnnek. Ez a fizikai testünkben lévő blokkok érzelmi okának megszüntetését segíti elő. A testi, érzelmi blokkok oldódásának módjai nagyon sokfélék lehetnek és egyénenként változhatnak. A blokkok megszűnése után szabadon áramolhat az energia, ami csodálatos, felszabadult érzéssel tölti el a gyakorlót.

Hazánkban ma már több autentikus csikung mestertől és irányzatból tanulhatunk. A legtöbb csikung egyesületnél közös gyakorlásokat is tartanak, ahol a mester kijavíthat bizonyos mozdulatokat és testtartásokat. Feltehetjük kérdéseinket a gyakorlással kapcsolatban. Van lehetőség elvonulásokra, ahol természetes környezetben intenzív gyakorlással komoly szellemi fejlődést érhetünk el. Rendszeres gyakorlással egy kiegyensúlyozottabb élhetünk, ami környezetünkre is nagy hatással lesz. A

Ha szeretne megismerkedni a csikunggal, mint alternatív gyógymóddal, akkor azt tanfolyami keretek közt teheti meg.