Mire jó a Csung Jüan Csikung?

csikung-vilaga-fekete-koNéha hallunk vagy olvasunk  olyan csodával határos dolgokat, amiket távol keleti mester csinálnak. Némelyiküknek különleges képességeik vannak, például repülni tudnak, vannak akik több száz évet élnek, vagy értik az állatok és a növények nyelvét. Hogyan lehetséges, hogy az ember ilyet tegyen? A nyugati kultúránkban is vannak csodával határos, megmagyarázhatatlan dolgok. Gondoljunk csak Jézusra és a csodás tetteire. Matuzsálem a monda szerint 800 évet élt. Nem kell messzire mennünk, hogy a múltunkban csodákat találjunk.

Még ha szkeptikusak is vagyunk és azt feltételezzük, hogy ezek a csodák csak kedves mesék, akkor is maradnak megválaszolatlan kérdések. Számos emberen segített az akupunktúra, a régi kínai módszereket egyre inkább tanulják és alkalmazzák. A nyugati ember csodálkozik ezeken a szokatlan keleti módszereken

Csikung-vilaga-buddha-magasanA régi kínai mesterek tudták azt, amit a mai ember csak a modern technika által ismerhet meg, illetve érthet meg. Az energiacsatornákban áramló energiát (csit) meg  lehet mérni és vizsgálni (például a test elektromos ellenállásának mérése különböző pontokban). A régi mestereknek bizonyosan nem volt semmilyen modern műszerük, hogy ezt megtegyék.  Azokban az időkben, amikor a csikung és a hagyományos kínai gyógyászat kialakult nem volt mikroszkóp, mely lehetővé tette volna a vérminták elemzését, nem tudtak semmit az EKG –ről vagy az idegsejtekről. Akkor mégis, hogyan jöttek rá erre a hihetetlen tudásra mely a mai civilizációnkra is ilyen nagy hatással van? (Bár nem minden része lett nyilvánosságra hozva.)

Hogyan fejlődtek ki a harcművészetek és technikák, melyek mostanság senkinek nem jutna eszébe? Ez azért van, mert a régi kínai mesterek amúgy is mindent tudnak? Még ma is vannak olyan csikung mesterek, akik hihetetlen dolgokat művelnek. Hogyan lehetséges ez?  Miért nem tud egy európai gyakorló ilyen magas szinteket elérni? Vagy mégis?

A régi mesterek, akik  a csikung tudás – és gyakorlatrendszerét létrehozták, nem könyveket olvastak és nem volt szükségük modern technológiára. A saját testüket használták egyszerre mint laboratórium  és mérőműszer és a szellemük adta a szükséges információt.

A biológiailag aktív pontok, az energiacsatornák, a hallhatatlanság, az energia átalakítását – ezt mind a saját testükkel érzékelték, mély meditációban „feldolgozták”, a tudatalattiból felhozták a tudatukba. A Wushu és Tájcsi mozdulatok nem maguktól fejlődtek ki. Ezek a lassú elmélyült mozgásos gyakorlatokból születtek. Mivel nem minden tanítvány volt ezeket a magasabb szinteket elérni, a mesterek a mozgásokat sztendertizálták, némelyeket leegyszerűsítettek, hogy az összes tanítvány gyakorolni tudja ezeket a mozdulatokat. Ezt a tudást később rendszerbe foglalták, a gyakorlatoknak neveket adtak és néhány dolgot megpróbáltak logikai úton megmagyarázni.

Egcsikung-vilaga-oszi-erdo-sargay biztos, a régi tudást minden gyakorlónak saját magának kell megtapasztalnia. Mire van ehhez  szükség? A test nagyon magas érzékenységére és sok energiára. Nyugodt szellemre és legfőképpen egy erre alkalmas rendszerre. Egy ilyen rendszer a Csung Jüan Csikung. Ez az iskola lehetővé teszi a szellem támogatását és fejleszti a különleges képességeket.

Természetesen a különleges képességeket nem lehet egyik napról a másikra megszerezni. A csodák a rendszeres, állhatatos gyakorlás eredménye. Ahogy a mondás tartja: Az ezer mérföldes út is az első lépéssel kezdődik.

Ha tetszett a bejegyzés akkor javasoljuk, hogy olvassa el a csikungvilaga című cikket.