Csikung világa

Csung Jüan Csikung – Csikung világa

A névválasztásról

A kedves érdeklődő most egy olyan világba léphet be, amiről idáig még nem is sejtette, hogy létezhet. Hasonló ez ahhoz, mint amikor a mesék világába lépünk be. Miközben nézzük a mesét elfeledkezünk a bajainkról, szomorúságunkról. De mihelyt véget ért a mese, újra ott állunk a valóságban, előttünk a feltornyosult problémákkal.

Ha valaki belép  a csikung világába az olyan mintha a csodák birodalmába lépett volna be.

Az embereknek ősidőktől fogva vágyaik és céljaik vannak. Ahogy az ember idősödik, egyre több vágyát, célját tudja teljesíteni.  De vajon lehetséges-e az összes vágyunkat megvalósítani? Ha az összes vágyunk teljesülne, akkor boldog emberek lennénk?  Valószínűleg nem. Egy rövid időre lehet hogy elégedettek lennénk, de ez nem lenne tartós. Újabb vágyak merülnének fel a tudatos- és a tudatalatti énünkből. Ezért egyfajta belső nyugtalanság lenne úrrá rajtunk és újra ott tartanánk, ahol elkezdtük.

 Akkor a vágya jók vagy rosszak?

A csikung egyik alappillére a jin – jang egyensúly. Ami azt jelenti, hogy minden dolognak, tevékenységnek van egy ellentétpárja. A jó nem létezhet rossz nélkül és fordítva. Tehát ha van jó, akkor rossz is van. Ha a pozitív értelmezést nézzük, akkor  a vágyra, mint hajtóerőre tekintünk. Ez mozgatja a világunkat, ez mozdítja elő a fizikai világ fejlődését. Ha annak idején nem fogalmazódott volna meg az a vágy az emberekben, hogy tudjanak egymással úgy beszélgetni, hogy fizikailag nem egy helyen vannak, akkor nem született volna meg a telefon. A vágy ebből a szempontból hasznos dolog.

Ugyanakkor a vágyakra lehet úgy is tekinteni, mint  méregre. Ha ezeknek rabságában élünk, nem látjuk a távoli, igazi céljainkat. Mindig csak az aktuális vágyunkkal lennénk elfoglalva és nehezen érnénk el a belső nyugalmat, az igazi boldogság állapotát.

Mi lehet a megoldás?

A csikungozás során az ember egyfajta változáson megy keresztül. A kezdő csikungosok azt tapasztalják, hogy sokkal energikusabbá válnak, könnyebben teljesítik a munkahelyi feladataikat, segít növelni az egyéni tudatosságot, saját képességeiket nagyobb mértékben tudják kibontakoztatni. Komolyabb gyakorlás során el lehet érni, hogy a test harmonikus állapotba kerüljön.

A csikung gyakorlása során újabb érdekességeket veszünk észre. Az ember egyre nyugodtabbá válik, jobban tudja kezelni a stresszes, kiborító szituációkat. Egyre jobban megérti a körülötte lévő dolgok ok – okozati összefüggéseit. A vágyak is átalakulnak. Ami eddig fontos volt, mára már jelentéktelen. A csikung gyakorlásával az ember fejlődik, megvalósul benne a lelki egyensúly, a harmónia és különleges képességekre tehet szert.

Ez valóban így van?

Ha teljesen új dolgot hallunk, akkor sosem lehetünk benne biztosak, hogy valóban így van. A puding próbája az evés. Míg az ember nem próbálta ki, nem tapasztalta meg, addig ez csak hit kérdése marad.

Miután  saját tapasztalatra tettünk szert a csikunggal kapcsolatban, akkor már van saját élményünk, ami alapján el tudjuk dönteni hogy tényleg működik-e ez a rendszer. Ilyenkor ez már nem hit kérdése.

A csikung (chikung, quigong) mellett Magyarországon sok lehetőség van különféle technikákat elsajátítani. Ezek közül a legnépszerűbbek, a jóga és a tájcsi (tai chi). A különféle technikák valóban hasznosak, de Önnek kell kiválasztani azt amelyik az Ön számára a leghatékonyabb.

Valóban a csikung a leghatékonyabb megoldás?

Ezt nem állíthatom. De ha Ön kíváncsi arra, hogy mi mindent képes nyújtani a csikung, vagy csak egyszerűen szeretne megismerkedni egy több ezer éves rendszerrel, jöjjön el a következő  ingyenes csikung előadásra vagy vegyen  részt a következő csikung tanfolyamon.