Bian Que, a Képmedicina atyja

csikung-vilaga-Bian-QueBien Que (i.e. 407 – i.e. 310) – egy kínai tudós, egy magasan képzett doktor. Az emberek csodatévő doktornak hívták. Az ő nevéhez fűződik a Hagyományos Kínai Gyógyászat általi diagnosztizálás és kezelés  elméletének és gyakorlati alapjának az elkészítése. Foglalkozott a belgyógyászati betegségekkel, sebészettel, nőgyógyászattal, a gyakorlatban használt köveket, tűket, masszázst, gyógynövényes főzetet és más módszereket.

Miközben az országban utazott segített a  hétköznapi emberek betegségeinek gyógyításában. Ő alapította meg a Hagyományos Kínai Orvoslás történelmében az első orvosi iskolát – Bien Que iskolát.

Halála után az emberek még mindig csodálták őt. Azokon a helyeken, ahol még életében járt, helyeket, városokat, templomokat neveztek el róla és emlékműveket emeltek. Napjainkban, ha egy orvos nagyon képzett és tehetséges, akkor azt mondják rá, hogy ő a „korunk Bian Que–je”. Hszu (Xu Mingtang) professzor a Bian Que iskola örököse. Ő birtokolja ennek az iskola tudását és megalapította a Bian Que iskolát, mellyel jelentősen hozzájárult az egészségügy fejlődéséhez.

Han Fei a híres történetíró (i.e. 281 – i.e. 233) leírja a Han herceg és Bian Que történetét. Amikor Bian Que meglátta Han herceget, azt mondta neki, hogy egészségügyi problémája van, a betegség még nem hatolt mélyre, de ha nem kezelteti rosszabbodni fog az állapota. A herceg nem hitt neki. Pár nappal később Bien Que újra látta a herceget és azt mondta neki, hogy a betegség az ereket már megtámadta és ha nem kezelteti, súlyosbodni fog a betegség. A herceg ezúttal sem hitt neki és visszautasította a szolgálatát. csikung-vilaga-Bian-Que-gyogyitoEgy idő után Bian Que újra látta a herceget és azt mondta neki, hogy a betegség már a gyomrot és a beleket károsítja és ha nem kezelteti, életveszélyben lesz. A herceg ideges lett és elküldte Bian Que-t. Öt nappal később, amikor a herceg újra látta Bian Que-t, ő sietősen elment. A herceg meg volt lepődve ezen a viselkedésen és szolgát küldött hozzá, hogy kérdezze meg, hogy mi a baj. Bian Que azt mondta,hogy a betegség már a csontvelőt támadta meg és már semmi sem segíthet. Pár nap múlva a herceg hirtelen megbetegedett és meghalt. Ez a történet bizonyítja, hogy Bian Que mennyire mestere volt a diagnosztizálásnak.

Sima Qian (i.e.145 – i.e.90) a nagy történész, a „történelmi feljegyzésekben” megemlíti, hogy amikor Bian Que átutazott a Go királyságon, látta, hogy az emberek szomorúak és temetési szertartáshoz készülődnek. Amikor arról érdeklődött, hogy mi történik, a helyi lakosok azt válaszolták, hogy a hercegnő meghalt, leállt a légzése. Bian Que a palotába sietett és megvizsgálta a pulzusát. Arra a következtetésre jutott, hogy a hercegnő él. Bian Que akupunktúra segítségével felélesztette a hercegnőt, majd folytatta a kezelést. A második kezelés alkalmával a hercegnő teljesen felépült.

A Qin Dinasztia alatt (i.e.300 – i.u. 220) a Bian Que iskolának volt a legnagyobb befolyása és hírneve. Kína történetében számos orvos volt, akik ezt az iskolát követték. A  (Bian Que Iskola) alapja a kreatív gondolkodás. Modellje a Jing (anyag), Csi (energia), Shen (információ)  hármas egységére épül.

Hszü (Xu) Mingtang professzor – a Bian Que iskola követője – folytatja azt a munkáját, hogy a világ elé tárja a Hagyományos Kínai Orvoslás titkos tudását. Számtalan embert meggyógyított súlyos betegségekből. A világ több mint 26 országában tanítja ezt az ősi tudományt.